From Sydney to Fraser Island
Door: Daan
Blijf op de hoogte en volg Daan
20 December 2011 | Australië, Hervey Bay
Hallo trouwe volgers,
Het is alweer even geleden, dus ik zal een kleine update geven over onze belevenissen en als het internet meewerkt heb ik zo ook nieuwe foto's online.
Na het vertrek uit Sydney namen we dus de nachtbus naar Byron Bay (sms bier on) voor 3 nachten. Het was een beetje een ragbus, maar omdat er bijna niemand inzat konden we languit liggen over 4 stoelen en het gangpad en hadden we best nog wel knap geslapen. Byron is een klein plaatsje aan de kust met prachtige stranden en een hele relaxte beleving. Alleen is er behalve het strand vrij weinig tot niets te doen. En laten we nou net 3 dagen slecht weer (bewolking en regen) hebben gehad waardoor we het strand alleen van afstand hebben gezien. De extra dollars die we betaalden voor ons hostel met direct beach acces vielen dus letterlijk en figuurlijk in het water. Gelukkig staat de befaamde Cheeky Monkeys bar (dansen op picknick tafels, wet t shirt contests en bodypaint nights) in Byron dus daar hebben we maar gebruik van gemaakt. Ook hebben we de enige bezienswaardigheid van Byron aangedaan: the Cape Byron Lighthouse. De oostelijkste en sterkste vuurtoren van Australie, waar ook het meest oostelijke puntje van het Australische vasteland is. Maar uiteraard regende het die dag en hadden we geen camera's mee omdat het een vrij impulsieve actie was om er toch maar even heen te gaan.
Na het vertrek uit Byron gingen we ook 3 nachten naar Surfers Paradise wat ligt in Queensland, 'the sunshine state', en dat hebben we geweten. Niet dus. We dachten dat Surfers een beetje zoals als Byron zou zijn. Het tegendeel bleef echter waar: Surfers staat allang niet meer bekend als een surfparadijs maar als een oase van clubs, bars en vage kroegen. Dat is aan ons natuurlijk wel toevertrouwd. We hebben de eerste avond een club tour gedaan van het hostel (welgeteld 1 club gezien) en de tweede avond de Backpackers Big Night Out (met een partybus door Surfers cruisen). Wat vooral opviel was dat ze in werkelijk elke tent voornamelijk dezelfde top 40 verantwoorde muziek van David Guetta, Flo Rida en Rihanna draaiden. Toch hebben we wel een paar mooie avonden gehad. Tussendoor hebben we nog een poging gedaan om op het strand van Surfers te gaan liggen, echter na 20 min waaide er zoveel zand in de rondte dat we maar weer zijn gegaan.
Vervolgens hebben we de bus gepakt naar Brisbane voor een verblijf van twee nachten. We kwamen aan op zondagmiddag en op aanraden van de dame van het hostel in Sydney zijn we daarna nog even de stad ingegaan omdat het de enige avond was dat we eigenlijk nog konden stappen daar. Brisbane staat wel bekend om een goed nachtleven en clubs, maar nou bleek het op zondagavond gaynight te zijn.. Een paar bekende backpackerkroegen geprobeerd maar dat was ook niet veel dus uiteindelijk maar letterlijk en figuurlijk afgedropen omdat het weer eens keihard regende 's nachts. En om toch maar even in het thema te blijven, zijn we de volgende dag naar de in Queensland wereldberoemde Castlemaine Perkins Brewery gegaan waar ze onder andere XXXX Gold en Tooheys. Dit was een heel vette, interessante en leerzame tour door de brouwerij met aansluitend een proeverij in het XXXX Alehouse. Erg geslaagd. Daarna nog even door het centrum van Brisbane gebanjerd, wat bepaald wordt door de Brisbane River die door de stad loopt. Veel bruggen, een hoop gebouwen uit de koloniale tijd en nog wat nieuwere hoogbouw maakten het tot een aangename tijdsbesteding.
De volgende dag alweer vertrokken (naar mijn idee toch wel iets te snel) richting Noosa. Echter de bus gooide ons eerst af bij de Australian Zoo van wijlen Steve Irwin. Het was inmiddels prachtig weer en we hebben een heerlijke dag gehad in het park. De zoo valt vooral op door het grote aantal krokodillen (Amerikaanse alligators, salties en freshies) en de shows die ze doen met de dieren. Zo zijn we bij shows geweest waarin onder andere werd gezwommen met zeeslangen, gevlogen met (roof)vogels, trucjes gedaan met tijgers, uiteraard werden krokodillen gevoerd (heel vet!) en mocht je zelf de olifanten voeren, wat ook wel hilarisch was. Verder kon je zo tussen de kangaroes doorlopen en met ze op de foto. Al met al was het een gave dierentuin, maar het aantal dieren, op de krokodillen na,was niet zo heel groot. Er was bijvoorbeeld wel een groot Afrikaans Safari park waar je met een treintje helemaal naartoe moest, maar giraffen, zebra's en neushoorn die een beetje gras eten heb je gauw wel weer gezien. De shows maakten echter een hoop goed en ze hadden nog wel een erg vette Komodovaraan (zie ook foto's).
De bus pikte ons 's middags weer op buiten de zoo en bracht ons naar Noosa voor een verblijf van drie nachten. Noosa is ook een kuststadje met een prachtig strand en verder is er het Noosa National Park. De dag na aankomst zijn we heerlijk de hele dag met prachtig weer op het strand gaan liggen en de tweede dag hebben we een tocht door het National Park gedaan. Een paar mensen zeiden dat het echt fantastisch was, maar wij vonden het vergeleken met de Blue Mountains niet zo heel bijzonder. We zagen nog wel een paar dolfijnen zwemmen en Geert heeft een zeeschildpad gezien maar verder was het niet heel erg boeiend. Hoewel een beetje beweging natuurlijk geen kwaad kan.
Stappen in Noosa hebben we niet geprobeerd dus we zijn uitgerust de bus ingestapt richting Hervey Bay. Ik heb al een paar keer gezegd dat er in bepaalde plaatsen niet veel te doen was, maar dat is in Hervey Bay nogal een understatement. Het is echter wel de plaats waar iedereen vertrekt met de ferry naar Fraser Island, het grootste zandeiland ter wereld en de enige plek waar regenwoud groeit op zandduinen. Het eiland is alleen toegankelijk per 4WD en we hadden een 3 day, 2 night self drive tour geboekt met Nomads. We gingen in een groep met 3 auto's en een gids op pad. Deze gids, Murray, stond echter vooral in het begin bekend om zijn uitbarstingen bij rijgedrag als niet dicht genoeg achter hem blijven of door een golf rijden op het strand. De hele kolonne kon stoppen en dan ging hij even verhaal halen. Zelf rijden was wel erg gaaf. Onze auto heeft niet vastgestaan in het zand, een andere van onze groep wel. Dit had uiteraard een luid vloekende Murray tot gevolg en op het moment dat we met ze allen stonden te duwen was er een meisje uit die auto die vroeg of even iemand haar camera uit de auto kon pakken zodat ze ons kon fotograferen terwijl we haar auto uit de goot aan het trekken waren... Heel apart.
Fraser staat bekend om zijn grote aantal zoetwatermeren met hoge helderheid en lage PH waarde, doordat het door zand is gefilterd kan je het zo drinken. We hebben meren en andere waterdingen bezocht en bezwommen zoals Lake Wabby, Lake Allom, de Champagne Pools, Eli Creek en Lake McKenzie. Je moet eigenlijk de foto's even kijken om er een goed beeld van te krijgen! Verder hebben we het bekende Maheno shipwreck bezocht en een uur op Indian Head (een rots van vulkanisch gesteente) over de zee uitgekeken op zoek naar dolfijnen, haaien en schildpadden die niet kwamen.. Eten en slapen deden we op een campsite op Aborigonal grond. Wij hadden een bed upgrade gedaan dus konden prima slapen in een gebouwtje zonder beesten etc. Fraser Island staat ook bekend om zijn dingo's (wilde honden), die 'savonds en 's nachts rijkelijk rond de campsite rondliepen. Je wordt er van tevoren heel erg voor gewaarschuwd maar uiteindelijk was er eigenlijk niks aan de hand. Omdat Fraser op de Werelderfgoedlijst staat is de natuur en wildlife erg beschermd. Zo mag je geen eten achterlaten om te voorkomen dat de dingo's hun instinkt kwijtraken en mag je niet wildplassen 50 meter bij een meer omdat het de zuurgraad van het water beinvloed. Ze laten echter wel honderden toeristen toe in brullende en liters benzine verslindende 4WD's rijden die wolken uitlaatgassen uitstoten die je heel keurig naar binnen krijgt van je eigen auto. Hoezo nauurberscherming? Toch was dit wat mij betreft het absolute hoogtepunt van de reis tot nu toe.
Nu zitten we nog even in het suffe Hervey Bay, vanwaar we straks de bus nemen richting Agnes Water / Town of 1770 waar een chopper tour en surflessen op het programma staan. Van Agnes zullen we doorreizen naar Arlie Beach, waar we op kerstavond richting de Whitsunday Islands vertrekken voor een twee daagse zeiltocht. Vervolgens gaan we naar Cairns, waar we oud en nieuw vieren op Fritzroy Island! na Cairns vliegen we naar Adelaide om onze reis te vervolgen richting Alice Springs, Uluru en Melbourne!
En hierbij nog de link naar mijn foto's van dit deel van de reis:
En hier de foto's van Geert:
En hierbij nog de link naar mijn foto's van dit deel van de reis:
En hier de foto's van Geert:
20 December 2011 - 06:02
Cat En Mariek:
Klinkt en ziet er allemaal weer goed uit! Jammer van t weer die dagen!
de foto's zijn ook leuk, kunnen we eindelijk meekijken! Vorig bericht van je wilde ik dat al zeggen
maar je verhaal was zo lang en zoveel foto's dat ik de broodjes in de oven was vergeten
dus die waren kneppelhard...en zwart :) -
20 December 2011 - 09:59
Sigrid:
Hey Daan,
Klinkt super allemaal hoor wat jullie meemaken en zien! Leuke foto's ook :) Veel plezier straks met het surfen en de zeiltocht! Heel gaaf! Fijne kerstdagen en alvast een gelukkig Nieuwjaar!
X Sigrid -
20 December 2011 - 11:18
Elsje En Hendrik:
Wat een verhalen weer en wat schrijf je leuk....... Zo te lezen hebben jullie een druk programma en maken jullie een hoop mee. Geweldig dat er gelijk foto's bij zijn, eerst even ( even ? ) het verhaal lezen en dan de foto's bekijken.
En dan die koala, al is hij wel in een soort dierentuin. Ik ben 3 x in Australié geweest en heb nog nooit een koala gezien, ja een dooie langs de weg...
Kijk je wel uit met dat huidje van je voor de zon daar want wat is hij scherp en zo veel krachtiger dan bij ons .....Lekker smeren hoor.....( hier spreekt die oude tante van je..)
We verheugen ons alweer op jullie volgende belevenissen en zijn benieuwd hoe jullie Kertmis en Nieuwjaar in de zon ervaren.....
Liefs en knuffels,
Elsje en Hendrik
foto'sbekijken -
21 December 2011 - 13:18
Harry:
Hé Daan,
Mooie verhalen, mooie belevenissen, om jaloers op te worden !
Blijf genieten !
Luister verder goed naar de adviezen van tante Els !
Groetjes, ook aan Geert,
Dad -
24 December 2011 - 10:25
José:
hallo Daan en Geert,
Zo te zien gaat het wel goed met jullie, want jullie zien er goed uit. Het lijkt wel of ik een beginnend buikje zie. Of toch spieren ?
Wel heel raar dat je met de kerst in je zwembroek loopt.
Die wilde dieren vond je vroeger ook altijd zo leuk, die reptielen, weet je nog ?
Nu zie je ze in het echt.
Hele fijne feestdagen en niet teveel drinken ! Denk om je spieren !
Groetjes José -
24 December 2011 - 18:04
Marja Pepping:
hallo Daan
wat een avontuur. Geweldig om te lezen maar vor jou om zo te leven.
hier zitten we in hele andere tijden , tussen de dozen.
nog volop aan het inpakken en soinds gsitern in het nieuwe huis an het uit pakken.
nu heb ik de link gemaakt en zal directer op je verhaal kunne reageren.
geniet en hou dat vast
lieve groet uit Doorn Marja
29 December 2011 - 19:13
Ruud En Renate:
Hoi Daan,
Wat ontzettend leuk weer om te lezen!
De dierentuin van Steve is echt een belevenis he met die spectaculaire shows met krokodillen.
Maar Fraser iland vonden wij ook helemaal leuk!
Grappig dat ik je zo bij de boom zie staan die die andere boom omslingert, en de tocht door de duinen, om bij het meer te komen met van die grote catvissen.
Ja alle plekjes waar juliie geweest zijn waren wij ook, blijft heel leuk om terug te zien en om te horen dat jullie lekker genieten.
In wat voor hostel sliepen jullie in Hervey Bay, van die leuke huisjes met zwembad en heerlijk Heineken bier?
Nou veel plezier maar weer en ik kijk uit naar jullie verhalen over de Withsunday ilands.
xxx Renate en Ruud
02 Januari 2012 - 18:53
Lenneke:
Hoi Daan,
Vanuit een regenachtig kikkerlandje, de beste wensen en nog veel mooie belevenissen de komende maanden!! Geniet ervan en we zullen je belevenissen volgen!
Gup, Lenneke en een drietal kids